FELTJOURNALISTENE

Bærer vitne om urettferdighet

BRUKTE ELEKTROSJOKK PÅ 69-ÅRING

Politiet brukte bulldosere og elektrosjokk for å kaste ut Pka Chey (69) fra hjemmet hennes i  Kambodsja. 1500 familier til står i fare for den samme behandlingen.

– En politimann sto plutselig på soverommet mitt og skrek at jeg var der ulovlig, sier Pka om natten hvor hun og familien ble tvangsutkastet fra hjemmet sitt.

I løpet av minutter ble hun og naboene tvunget inn i en buss og kjørt 25 km utenfor sentrum.  Dagen etter kunne de lese om en ”tilfeldig brann” i byens fattigste områder i avisen. En brann som kostet Pka hjemmet, identitetspapirene og retten til erstatning.

I dag bor hun i en omplasseringscamp kalt Adong. Den er en av 41 camper som har blitt opprettet for de som har blitt tvangsutkastet i Kambodsja. Blant søppel og kloakk lever 4200 familier på en oversvømt åkerlapp uten tilgang på skole, jobb, mat eller rent vann.

I følge Mathieu Pellerin- juridisk rådgiver for LICADHO (en lokal   menneskerettighetsorganisasjon), er forholdene disse menneskene lever under fullstendig uakseptable.

– De som lever her har mistet alt, sier han mens vi ser på bilder av mennesker med utsultede mager og gjørme til knærne. –De fleste har mistet dokumentasjon på at de overhodet eksisterer, legger han til.

Pka på sin side trodde volden og brannen var det verste som kunne skje. – Det var før jeg ble tildelt denne flekken i bytte mot alt jeg eide, forteller hun mens hun viser meg Adong. Hun og peker på et falleferdig skur som hverken har vegger, seng eller gulv. Gjennom renner områdets åpne toalett. Stanken er uutholdelig.  Tanken på å bo her overveldende.

-Når regnsesongen kommer vasser vi med kloakk opp til knærne, sier Pka og forklarer at hun må sove under åpen himmel på taket når nettene blir for våte.

Verre enn Adong er kanskje årsaken til at Pka bor her.  Pellerin forteller at eiendommen hun mistet i dag er eid av Shukaku Inc- et stråselskap som i virkeligheten dekker over et av Kambodsjas mektigste selskaper Pheapimex. Lederen er Mr. Lao Meng Khin- senator i dagens regjerende parti –  med nære kontakter til statsminister Hun Sen. Dette mener Pellerin er av avgjørende betydning.

– Salget er ulovlig, og ville aldri funnet sted hadde det ikke vært for private interesser og bekjentskap i eliten, sier han.

I følge nasjonal lov er det forbudt å selge områder som overgår 10.000 hektar i Kambodsja. Boeng Kak Lake er en innsjø som strekker seg over 130 hektar midt i Phnom Penh sentrum. Siden 2006 har Phapimex fylt igjen sjøen med sand for å bygge kjøpesentre og hoteller. I skrivende stund kjører fremdeles båter opp og ned elven med tonnevis av sand. Innen 2011 skal mesteparten være fylt igjen.

– Konsekvensene er katastrofale, sier Tang Sun Hao, representant for Norsk Folkehjelp i Kambodsja. I løpet av de tre siste årene har han vært vitne til hvordan flere tusenvis har blitt fordrevet fra hjemmene sine ved hjelp av ”tilfeldige” branner, oversvømmelser og jevnlig trakassering av politiet.

-Det er tyveri, sier Hao og legger til at ressursene tas fra de fattigste mens de rikeste tjener på deres elendighet.

Kambodsjanske myndigheter derimot mener utbyggingen av Boeng Kak Lake er nødvendig for at hovedstaden skal utvikle seg. MLMUP (The Ministry of Land Management Urban Planning and Development), hevder de har hatt jevnlig kontakt med de pårørte familiene for å gjøre prosessen så rettferdig og smertefri som mulig.

– Mange har til og med fått bedre hjem enn de hadde tidligere, sier en representant for MLMUP.

For Pka derimot er situasjonen annerledes. Huset hun mistet hadde både vegger, gulv, innlagt vann og elektrisitet. Nå lever hun i et hus som tidligere ville vært forbeholdt grisene hun hadde i hagen. Hun forteller også at hun har forsøkt å kreve inn kompensasjonen MLMUP har lovt ofrene. Da fikk hun beskjed om at hun ikke hadde rett til noe som helst, fordi hun manglet identitetspapirene.

– Kambodsja er ingen vare hvor alt annet enn menneskeliv har verdi, sier Pka og legger irritert til;»Landet kan ikke strekkodes pakkes inn og selges, mens vi som bor her dør av sult fordi vi ikke har rett til vår egen jord».

Pellerin på sin side er enig med MLMUP i at Phnom Penh må bygges ut for å sikre økonomisk vekst og utvikling.  Det han derimot er uenig i er måten det blir gjort på.- Flere tusen lever i dag i camper over hele Kambodsja, og betaler prisen for en utvikling de aldri vil se noe til avslutter han.

Foto: Lene Wold

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den september 8, 2011 av i KAMBODSJA.