FELTJOURNALISTENE

Bærer vitne om urettferdighet

KAMBODSJA – PÅ FLUKT FRA VANNET

I begynnelsen av November 2009 dukket det opp fire bulldosere ved utkanten av Boeung Kak Lake, sammen med over 100 væpnede politimenn og sikkerhetsstyrker.

De representerte slutten på en lang og hard kamp for lokale aktivister og menneskerettighetsforkjempere  som i årevis har kjempet for a beholde jobbene, og hjemmene sine rundt den 300.000 hektar store innsjøen midt i Phom Phen sentrum.

I løpet av de første nettene ble rundt 80 mennesker brutalt kastet ut fra hjemmene sine og tvunget til å bosette seg i provisoriske skur og telt lengre fra innsjøen. Siden den gang har tallene økt fra 80, til rundt 4000.

Mange av familiene har krav på formell eierskap av landet de bor på under kambodsjansk lov, men dette har hittil blitt ignorert av myndighetene.

De som forsøker å protestere mot tvangsutkastelsens blir forfulgt, banket opp og arrestert, og flere har blitt angrepet med elektrosjokk av politiet.

Under følger  en oversikt med bilder over det ulovlige oppkjøpet av Boeng Kak lake. Jeg besøkte områdene i 2010, mens det fremdeles var både håp og vann igjen for innsjøen

2007; Boeng Kak Lake blir kjøpt opp av det private selskapet Shukaku Inc .

2007/2008; Det kommer fram at Shukaku Ink er et stråselskap for det lokale selskapet Phea Phimex. Lederen er Mr. Lao Meng Khin- senator i datidens regjerende parti –  med nære kontakter til statsminister Hun Sen. Det blir også offentliggjort at myndighetene har gitt Phea Phimex rettighetene til å utvikle området, og at de har planer om å gjøre det om til et shoppingområde for turister

2008; Phea Phimex fremlegger utviklings-planen. Det kommer frem at store deler av sjøen skal fylles igjen med sand for å legge til rette for byutviklingen.

2009; Flere av familiene rundt Boeng Kak Lake har fått hjemmene sine oversvømt eller jevnet med jorden. Flere bosetter seg i midlertidige slumområder langs jernbanestasjonen. De fleste venter på kompensasjon, som de ferreste ser noe til.

Januar 2010; Store deler av sjøen er fylt igjen med sand. Det finnes på dette tidspunktet 41 leire hvor tidligere beboere rundt Boeng Kak Lake blir omplassert (disse er satt opp for mennesker som er tvangsutkastet fra hele Kambodsja.. Landgrabbing er et utbredt problem i hele landet).

November 2010; Innsjøen er nesten fylt igjen. Amnesty International varsler om store Menneskerettighetsbrudd med hensyn til tvangsutkastelser, terrorisering og unødvendig maktbruk mot beboerne. Miljøorganisasjoner sender bekymringsmeldinger om uønsket effekt på områdets naturlige økosystem og drenering. Det fryktes at byen kan oversvømmes ved neste regnsesong.

Mars 2010; Området rundt sjøen må «ryddes», og beboerne i slumområdene må omplasseres i leire, eller kjøpe dyrere boliger inne i sentrum. Mange er satt i en umulig økonomisk situasjon. De har for lite penger til å kjøpe bolig i sentrum, men mister jobben hvis de blir forflyttet ut i leirene. 06.00 bryter en tilfeldig brann ut i slumområdet rundt jernbanestasjonen. 158 hjem og åtte hus blir ødelagt i brannen.

April 2011; Beboerne rundt Boeng Kak Lake demonstrerer utenfor City Hall. Politiet bruker unødig maktbruk for å slå ned på demonstrantene.

Januar 2011; Phea Phimex begynner med utbyggingen av området. Amnesty sender ut hasteaksjon for å forhindre at de resterende 1500 familiene blir tvangsutkastet. Urgent Action 2011

2011; Alt som er igjen etter Boeng Kak Lake er en brun flekk på kartet..

.. og flere tusen familier som har mistet hjemmene sine.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den september 16, 2011 av i KAMBODSJA.