FELTJOURNALISTENE

Bærer vitne om urettferdighet

ENGLAND- FORBYR YTRINGSFRIHET UNDER OL

Engelske myndigheter blir anklaget for brudd på menneskerettighetene, etter politiet offentliggjorde planer om å kriminalisere all form for politisk aktivisme under de Olympiske Lekene.

Demonstranter og advokater i London forbyr nå forslaget, som de mener er et alvorlig brudd på retten til menings-, ytrings og tankefrihet, samt forsamlings- og foreningsfrihet.

Politiet  har allerede fått utvidet makt i forbindelse med OL, og kan overvåke alle offentlige steder, gå inn i private hjem, og inndra plakater med politiske budskap. Kriminaliseringen av fredelige demonstranter får mange til å spørre seg om England er i ferd med  å bli en politistat.

Naomi Colvin, representant for OLSX (Occupy London Stock Exchange)  uttalte Onsdag morgen at» Regjeringen ser ut til  forby et hvert forsøk på å opptre som en demokratisk stat».

Studenter blant landets universiteter har også kastet seg inn i diskusjonen, og hevder at CCTV overvåkningskameraer, hyppige ransakelser og visiteringer allerede er et bevis på at England er en skjult politistat.

Studentdemonstrasjonen 9. november, hvor 10.000 fredelige demonstranter ble møtt med 4000 politi klare til å skyte med gummikuler, har også skapt debatt rundt temaet.Studentenes frustrasjon ligger nå i å finne ut hva det neste steget skal være.

For mens ro og orden absolutt ble overholdt i demonstrasjonen er det ingen politimakt som kan holde tilbake sinnet til tusenvis av ungdom som ikke fikk ytret seg denne dagen.

Elever fikk forbud mot å delta i demonstrasjonen, og ble truet med utvisning hvis de ikke møtte opp på skolen. Politiet gikk også ut med advarsler om at de ville slå hardt ned på demonstrantene, og arrestere de som valgte å «skulke».

Disse tiltakene har i hovedsak ført til at mange av demonstrantene føler seg stigmatisert og ignorert. Spørsmålet er hvordan man skal få frem meningene sine, hvis man ikke kan demonstrere?

For bak 4000 politifolk med hester og køller gikk det et hav av ungdom som prøvde å sende et budskap til myndighetene denne dagen. På plakatene deres sto det slagord som; ”Ikke ta fra oss utdanningen vår! Ikke privatiser skolene våre! Ikke skyt, vi er ubevæpnet!»

Dette var ungdoms som ville si sin mening om myndighetenes forslag om å øke studieavgiftene som de hevder vil føre til økt privatisering av skolene. Ikke illsinte anarkister som ville velte hele systemet.

Politiet var der for ”å skape ro og orden”, men også for å demonstrere overmakt. Historien som blir fortalt i etterkant, er derfor historien om Englands overveldende politimakt som tok kontrollen over unge uberegnelige demonstranter. Vet vi i ettertid hva det virkelige budskapet var?

Mange sitter nå igjen med en  følelse av å ha blitt tvunget til stillhet, hvor det store spørsmålet er om et slikt angrep på ytringsfriheten er med på å skape et samfunn av mennesker som tar initiativ og ansvar, eller en befolkning som er styrt og kontrollert og derfor må finne andre midler for å ytre meningene sine?

Reklamer

Én kommentar på “ENGLAND- FORBYR YTRINGSFRIHET UNDER OL

  1. Tilbaketråkk: Olympiske vinterleker i ytringsfrihetens navn « Kjetils Blå Bølger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den november 24, 2011 av i YTRINGSFRIHET.