FELTJOURNALISTENE

Bærer vitne om urettferdighet

INDIA – DRAPSSELSKAP SVERTER DE OLYMPISKE LEKENE

Selskapet som drepte 22 000 mennesker i Bhopal i 1984, har nå fått en tiårs kontrakt som samarbeidspartner for de Olympiske Lekene.

Pengene som ofrene i India har ventet på i godt over 25 år, vil derfor i stedet bli brukt på å dekorere utsiden av den Olympiske stadioen i London.  Indiske myndigheter, ofre og pårørte har demonstrert kraftig mot vedtaket den siste uken.

”Det er et paradoks at selskapet som drepte 22.000 mennesker og etterlot 150.000 med kroniske sykdommer, nå får heder og ære for sitt samfunnsengasjement” sier Rani Aryan, opprinnerlig fra Bhopals naboby Indore.

En uforglemmelig katastrofe

Katastrofen i Bhopal var er en av verdens verste industriulykker. En gassbeholder fra en pesticid fabrikk  eid av Union Carbide begynte å lekke giftig gass natt til 3 desember 1984.  7000 mennesker døde øyeblikkelig av gassen som førte til smertefulle kramper, brekninger og kvelning.

Ytterligere 500,000 ble kronisk syke. Mange mistet synet og fikk nedsatt lungekapasitet fordi det etsende stoffet gikk løs på tårekanalene, lungene og nervesystemet. Få rakk og komme seg unna den livsfarlige gassen fordi varslingsanlegget på fabrikken var skrudd av.

Etter ulykken kom det fram at sikkerhetsrutinene ved fabrikken hadde vært for dårlige. Sirenene som skulle varsle lokalbefolkingen om en eventuell lekkasje var frakoblet og kjøleanlegget som skulle holde gassen stabil og forhindrehindre trykkøkning, var slått av for å spare på strømregningen.

Total ansvarsfraskrivelse

I tiden etter katastrofen nektet Union Carbide å ta ansvar for ulykken. Da saken kom opp i det amerikanske rettssystemet ble de likevel dømt skyldige og pålagt et erstatningskrav på tre milliarder dollar.

Union Carbide overbeviste retten om at saken måtte gjennopptas, og denne gangen i India, siden ulykken tok sted der.  Dette reduserte det endelige erstatningskravet betraktelig.

I februar 1989, etter en lang kamp for pårørte og skadde, anerkjente til slutt Union Carbide at de hadde moralsk ansvar for ulykken, og at de ville utbetale erstatning til ofre og pårørte.

For mange av ofrene var fem år uten penger til medisiner og behandling dessverre alt for lenge. I 1989 hadde tallet på omkomne økt til 15.000.

Fremdeles ingen rettferdighet

I 2001 ble Union Carbide overtatt av det amerikanske selskapet Dow Chemical, som siden fusjonen har nektet å utbetale mer erstatning til ofrene, fordi de ”ikke har noe å gjøre med Bhopal ulykken å gjøre”.

Da Dow overtok frigjorde også Union Carbide seg fra et hvert ansvar de hadde i forbindelse med tragedien. Det var med andre ord ikke lenger noen man kunne holde direkte ansvarlig.

For å sikre ofrene i India et minstemål av oppreisning dømte en føderal rett i USA Dow Chemical til å rydde opp etter seg på det forlatte fabrikkområdet. Selskapet ble pålagt å fjerne rester av giftig gass som fortsatt fantes i grunnvannet og skogsområdene rundt fabrikken. Per dags dato har ingen ting blitt gjort, og innbyggerne i Bhopal dør fremdeles av forgiftet grunnvann.

Hittil har Union Carbide og Dow kun utbetalt 15 % av kompensasjonen ofrene krevde, tilsvarende $470 millioner. Til sammenligning hadde Dow en årlig omsetning på rundt 45 billioner dollar i 2009.

På tide å ta ansvar

Indiske myndigheter og lokale aktivister hevder derfor at pengene Dow nå bruker på å sponse de Olympiske lekene heller burde gå til ofrene i Bhopal.

”Det er skamfullt at de bruker millioner av dollar på sponsor i Europa, mens folk fremdeles dør i India på grunn av manglende behandling” sier Anurang Gujral fra Chennai.

Andrew Liveris, formann i Dow, sier derimot at selskapet er stolt over å kunne sponse de Olympiske lekene fordi de «representerer selskapets egne verdier som er; integritet og respekt for mennesket».

Vedrørende Bhopal 1984 sa Dow i forrige uke at; «det er en forferdelig tragedie vi aldri vil glemme, likevel er det en skuffelse at folk prøver å gi Dow skylden og  ansvaret for den».

Også Joanna Despotoulou, president for de paralympiske lekene i Athen, støtter det omstridte selskapet. I forkant av de Paralympiske lekene sommeren 2011 sa hun at:» Dows vilje til å hjelpe folk verden over, gjør de til en ideell samarbeidspartner for de Paralympiske lekene”.

Lokalbefolkningen i Bhopal derimot er av en annen oppfatning. ”Dow har skapt en generasjon med fysisk utviklingshemmede i India, som aldri har fått kompensasjon eller en sjanse til å delta i noen paralympiske leker” sier Rani Aryan.

På grunn av økende uro rundt saken i India ba The Indian Olympic Association (IOA) , den Internasjonale Olympiske Komité om å trekke Dow ut av samarbeidsavtalen med de Olympiske Lekene – som tross alt skal representere fredelig samspill mellom nasjonene.

Lord Coe, formann for de Olympiske Lekene i London, avslo i følge The Guardian forslaget umiddelbart, og gav en kort forklaring om at ”ingen slike endringer kommer til å bli vedtatt”.

Dr. Rogge, fra the Olympic Partner Program forklarte at ”Dow vil være en viktig partner for å virkeliggjøre (den olympiske komiteens) visjon om langvarig globalt samarbeid”.

OPPDATERINGER:

27.01.2012: London-OLs etikksjef slutter i protest pga sponsoren Dow Chemicals og firmaets forbindelse til Bhopal-katastrofen: Les artikkel her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den desember 10, 2011 av i INDIA.