FELTJOURNALISTENE

Bærer vitne om urettferdighet

KVALT TIL TAUSHET

Brutale journalistdrap truer pressefriheten verden over.

66 journalister mistet livet i fjor, med penn og papir som eneste forsvarsvåpen.

Det er ikke bare anerkjente vestlige journalister som Marie Colvin  som jobbet for the Sunday Times eller den franske fotografen Remi Ochlik som har ofret livet for å få frem sannheten hittil i år.

Den erfarne kriminalreporteren Marco Antonio Avila Garcia (39) ble funnet partert i en søppelsekk langs veien i i Ciudad Obregón i Mexico for noen uker siden.

Den 54-år gamle radioreporteren Fausto Elio Hernández Arteaga fra Honduras ble drept med en machete i Aguan Valley i mars.

Den somaliske journalisten ble drept av utallige skudd mot hodet og brystet av to skarpskyttere på vei hjem fra jobb i Mogadishu i mai.

Og den Kyrgyzke journalisten G. Pavlyuk ble funnet delvis i live utenfor hotellet sitt i Kazakstan, etter to offiserer fra landets sikkerhetstjeneste hadde kneblet og kastet han ut fra vinduet i sjette etasje.

Skremmende utvikling

Aldri før har så mange journalister blitt drept som direkte følge av sitt virke som i 2011, og hittil ser tallene for 2012 ut til å bli enda verre. Ytringsfriheten og internasjonal sikkerhet er truet hevder eksperter.

”Å etterforske og offentliggjøre drap på journalister er svært viktig for internasjonal sikkerhet” sa George Thompson, prosjektleder for en newzealandsk studie som har sett på antall journalist drap de siste årene.

I følge han fører et økt antall drepte journalister til mer selvpålagt sensur, som igjen får samfunnsmessige betydninger, fordi kritikkverdige forhold i et land ikke blir avdekket.

Som eksempel trekker han frem Kina, hvor mediesensuren fra myndighetene er så sterk, at en journalist nesten aldri vil kunne komme i en posisjon der han står i fare for å bli drept. ”Journalistene her driver enten selvsensur, eller sitter i fengsel allerede” sier Thomson.

I følge studien er det aller farligst å være journalist i eget land. 89 prosent av alle drapene på journalister og fotografer skjer i følge tallene i hjemlandet.

”En av grunnene til at utenlandske medarbeidere ikke er like utsatt som lokale, er at det har blitt vanligere med kraftigere sikkerhetstiltak rundt journalister som jobber i konfliktsoner” sier Thomson.

Dette er ikke tilfelle i de fleste redaksjoner mener Balbina Flores Martinez, meksikansk journalist for Reporters Without Borders. Hun forteller at avisene må ta på seg ansvaret for å beskytte journalistene sine bedre.

Flere og flere aviser kjøper opp materiale fra frilansjournalister som ofte drar ut på egenhånd og er villige til å sette seg selv i større fare enn en journalist knyttet opp mot en redaksjon ville vært.

”Det er selvfølgelig myndighetene og enkeltmenneskene som først og fremst har ansvaret, men også de ulike redaksjonene”, sier Martinez.

Store mørketall

I følge Reporters Without Borders er den dødeligste regionen for mediefolk Midtøsten og den arabiske verden med 32 drepte journalister i 2011. Irak, Mexico og Pakistan topper listen med 11 drepte i hvert av landene. Deretter følger Filippinene, Libya og Jemen med seks drepte i hvert land.

Marie Colvin i Chechnya i 1999

Marie Colvin i Chechnya i 1999

The Committee to Protect Journalists (CPJ) startet i 1992 å kartlegge hvor mange journalister som blir drept i verden, og hvor mange av drapene som er forbundet med arbeidet journalisten drev med. Siden de startet opp har 1980 journalister blitt drept som direkte følge av arbeidet de holdt på med.

Selv om 1980 drap på verdensbasis i løpet av tjue år virker lite, viser tallene de seneste årene en skremmende utvikling. Antallet drepte journalister doblet seg fra 2002 til 2006, og har fortsatt å øke siden. Mindre enn 25 prosent av drapssakene har hittil ført til arrestasjoner eller rettsforfølgelse.

Det er også god grunn til å tro at statistikken rommer store mørketall, ettersom det kun er drap som kan påvises å være en direkte følge av journalistens virke som kommer med.

Alvorlige konsekvenser

Mexico er et tydelig eksempel på hvordan ytringsfriheten henger sammen med internasjonal sikkerhet. Siden drapet på den anerkjente journalisten Regina Martinez – som ble kvalt i sitt eget hjem i Mexico i April – har frykten begynt å spre seg og journalistene blitt tvunget til taushet.

Araizagamed i Proceso, som har hovedkontor i Mexico city, sier at journalistene er bekymret og tyr til selvpålagt sensur for å redde livet. «De velger heller å la være å rapportere om ting som skjer» sier han.Lederen av Committee to Protect Journalists i Latin-Amerika, Carlos Lauría fortalte til Journalen tidligere i år, at 49 journalister har blitt drept siden Calderon tok over.

«Mediehus har blitt bombet. Journalister har forlatt yrkene sine. Men det som er mest forferdelig er at journalister er redde. Stillheten blir til selvsensur og det påvirker vårt demokratiske samfunn,” sa han.

Informasjon er makt

I løpet av det siste året har verden sett både styrken og faren ved en fri presse. Både i Midtøsten og Nord Afrika har journalister, bloggere og filmskapere dokumentert folkeopprøret direkte fra bakken, ofte kun med mobiltelefoner og twitter som eneste våpen.

Ved å gjøre dette har de tatt i bruk ytringsfriheten og gitt verden ett mer nyansert innblikk i situasjonen som omgir dem. Dessverre er mange som ble drept i forsøket på å ta denne fundamentale rettigheten i bruk.

Journalisten Regina Martinez ble kvalt i sitt eget hjem i April.

Journalisten Regina Martinez ble kvalt i sitt eget hjem i April.

Når journalister blir truet, angrepet, fengslet, drept eller forsvinner, begynner andre journalister med selvsensur. De slutter å skrive de kritiske historiene. De toner ned bevis og fakta og unngår å oppgi avgjørende detaljer. Kildene stopper å hjelpe dem. Redaktørene tør ikke å sette historiene på trykk.  Frykt erstatter sannhet.Uten informasjon lider både enkeltmennesket, økonomien og samfunnet som helhet. Uten en fri presse lever man i et vakuum av usikkerhet.

Likevel er lite som blir gjort både nasjonalt og internasjonalt for å sikre journalisters arbeid på hjemmebasis og i utlandet.  Når nøytrale journalister drar på jobb i utsatte regioner, regnes de som sivile, og har ingen krav til beskyttelse eller ekstra midler for å oppklare omstendighetene rundt forsvinninger og drap. Likevel er journalister mer utsatt enn vanlige sivile i disse situasjonene ettersom pressen ofte er i direkte opposisjon til grupper og regjeringer, som gjerne bruker drastiske metoder for å bringe kritiske røster til stillhet.

På pressefrihetens dag den 3 mai i år hedret UNESCO journalister, bloggere og enkeltmennesker som ofret tryggheten, friheten og livet for at andre skal få vite sannheten. Men som en av de etterlate fortalte i etterkant av seremonien vil ikke all verdens heder kunne bringe en død journalist tilbake. ”FN burde heller sette kreftene inn for å oppklare drapene og følge opp sakene disse menneskene døde for” sa hun.

Journalistlag verden over forsøker nå å få igjennom et internasjonalt regelverk som ivaretar journalistenes sikkerhet og oppretteholder ytringsfriheten. De hevder at et hvert drap på en journalist burde få høyeste prioritet, og bli oppklart av en nøytral og utenforstående komité slik som andre trusler mot internasjonal sikkerhet.

Bak hver døde journalist ligger det en historie det er verdt å drepe for å holde hemmelig. Man dreper ikke en journalist så lenge saken lever videre.

JOURNALISTER VERDEN RUNDT:

Tallene er fra 2011.

  • Antall drepte journalister: 66.
  • Journalister som ble fysisk angrepet eller truet: 1959.
  • Kidnappede journalister: 71.
  • Arresterte journalister: 1044.
  • Fengslede journalister: 179.
  • Bloggere som ble fysisk angrepet: 62.
  • Bloggere som ble arrestert: 199.
  • 14 journalister er meldt savnet.

Les mer:

http://www.norskpen.no/Forside.aspx

http://cpj.org/killed/

http://journalen.hioa.no/journalen/Pressefrihet_2012/Mexico/article72584.ece

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den juni 22, 2012 av i YTRINGSFRIHET.