FELTJOURNALISTENE

Bærer vitne om urettferdighet

SYRIA – DEN DØDELIGSTE DAGEN HITTIL

Torsdag var den hittil dødeligste dagen i det snart 17 måneder lange opprøret i Syria i følge nye tall fra Syrian Observatory for Human Rights. 302 mennesker, deriblant 93 regjeringssoldater, skal ha mistet livet etter voldsomme kamper i Damaskus og ved flere av grenseovergangene.

I følge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har over 30 000 syrere flyktet til nabolandet Libanon i løpet av de to siste dagene.

I dag ankom et fåtall sterkt pregede flyktninger Libanons hovedstad Beirut. En libanesisk sykepleier som nettopp har tatt i mot sin familie fra Midan forteller at kjæresten så den syriske hæren skyte vilt rundt seg på åpen gate i gårsdagens grenseangrep.

”En etter en plaffet de ned uskyldige flyktninger som var på vei mot midlertidig sikkerhet i Libanon” sier hun og presiserer at selv om Libanons dører er åpne, er det bare er et spørsmål om tid før den Syriske konflikten krysser landegrensene.

Fra den rolige kafeen i en av de mest populære handlegatene i Beirut, er det likevel vanskelig å forestille seg at dette er et land som snart kan være i krig. Lyden av bønnerop fyller den døsige kveldsluften, mens de kristne feirer L’Assomption de Marie side om side med muslimenes Ramadan. Libanons befolkning er den mest sammensatte både religiøst og politisk.

”Når muslimene har helligdager tar vi vaktene deres på sykehuset, også gjør de det samme for oss når vi vil ha fri” sier Miriam og slår fast at de fleste grupper i Libanon lever godt sammen, helt til lederne blander religion og politikk, og får naboer og venner til å kjempe mot hverandre.

Hun forklarer at de fleste konfliktene i Libanon følger sekterisk tilhørighet, ettersom politiske identitet ofte er knyttet opp mot religion. Sånn sett er konflikten i Syria en eksplosiv gnist i en region fylt av olje.

Siden 2006 har det vært ”relativ fred” i Libanon, men Miriam forklarer at det nå er utbredt frykt for at den syriske flyktningstrømmen skal føre til økt intern spenning og i verste fall en ny borgerkrig i Libanon – som er dypt splittet i forholdet til Assads regime og Syria fra før.

Det er ikke første gang Libanon fungerer som en livreddende havn for folk på flukt, og samtidig adopterer konfliktene de har med seg. Det lille landet ligger fastklemt mellom Syria og Israel, og har de siste århundrene fungert som en geopolitisk spillebrikke mellom ulike etniske grupperingene både innad og utad i regionen, samt vært offer for sterk innblanding av land som Frankrike, Russland og USA.

Fra 1975 til 1990 gjennomgikk Libanon flere blodige borgerkriger, og senest i 2011var de politiske spenningene så store at regjeringen kollapset. For to måneder siden brøt det ut kamper i de sørlige delene av Tripoli, og i løpet av de siste ukene har antallet kidnappinger og bortføringer økt betraktelig som følge av en konflikt som startet med at ett medlem fra den libanesiske grupperingen al-Miqdad ble bortført i Syria.

Miriam planlegger sin tredje flukt i løpet av ett 30 år langt liv, og husker godt hvordan hun og familien måtte flykte mot fjellene forrige gang da den en måned lange krigen mellom Hizbolla-militsen og Israel drev 700 000 libanesere på flukt i 2006.

”Vi er lei av å bli brukt som skyteskive for de geopolitiske interessene til interne sekulære grupperinger og andre nasjoner i regionen. De siste 6 årene har jeg våknet til ett og samme spørsmål; kan jeg dra trygt på jobb i dag eller er vi ett land i krig” sier hun.

Den syriske flyktningstrømmen skaper klare utfordringer både når det kommer til tilgang på vann, mat og husly, men også nasjonal sikkerhet, for det lille landet som allerede huser 320 000 flyktninger fra tidligere konflikter.

”Alle har kjempet mot alle i Libanon” avslutter Miriam og forklarer at landet alltid har utkjempet krig på andres vegne.

I går kveld, etter nok en dag med en jevn flyktningestrøm over Masnaa-grensen, besluttet FNs sikkerhetsråd å forlenge oppdraget til observatørene i Syria med 30 nye dager. Dette kommer etter at Kina og Russland torsdag la ned veto mot et resolusjonsforslag om straffetiltak mot regimet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den august 16, 2012 av i MIDTØSTEN.