FELTJOURNALISTENE

Bærer vitne om urettferdighet

BAKGRUNN

Av redaktør Lene Wold:

I ett slumområde i Kambodsja i 2010 satte jeg meg et mål som jeg hittil ikke har klart å nå. Jeg bestemte meg for å gjøre alt jeg kunne for å bli en god journalist og dokumentere menneskerettighetsbrudd der massemedia og organisasjoner velger å se en annen vei.

Jeg valgte journalistikken fordi den gav meg noe å tro på, at folk ville bli provoser og engasjert av det jeg skrev, og at informasjon kan være et middel for å endre på noe av urettferdigheten rundt oss. Jeg ville skrive om de glemte konfliktene, gi en stemme til de som sjelden blir hørt, og dokumentere det de har opplevd uansett hvor avgjørende deres personlige skjebne har vært for stormakter, ledere eller undertrykkende regimer. Jeg ville få frem de virkelige konsekvensene av overordnede politiske beslutninger som vi prater om daglig, men sjelden forstår virkningene av.

På min vei inn i journalistikken har jeg jobbet for The Independent og The Financial Times i London, og spesialisert meg på gravejournalistikk ved The Centrer For Investigative Journalism – hvor Gavin McFadyen har vært min mentor.

Etter to år i bransjen forsto jeg at gravejournalistikk ikke lenger er noe avisene prioriterer. Jeg satt på ett kontor i London og fikk beskjed om å skildre krigen i Syria – som at jeg var der – basert på en telefonsamtale.  Det var regelrett løgn. Den journalistikken jeg så opp til, de historiene jeg ble opplært til  at media har et ansvar om å fortelle, var ikke lenger noe avisen hadde råd til. Sammfunnsoppdraget og avisens moralske ansvar var en pris de var villige til å betale for flere klikk.

Gavin sa at hvis jeg ville fortsette med gravejournalistikk, måtte jeg gjøre det på frivillig basis. Betale for det selv. Og stålsette meg for gjentatte nederlag.

På bakgrunn av dette sa jeg opp stillingen min i England, og opprettet Feltjournalistene som et enkeltforetak i 2011. Siden den gang har vi blitt et lite, men internasjonalt nettverk av lokale journalister og kontakter, som sammen prøver å fortelle historiene som vanligvis ikke blir fortalt. Vårt mål er å levere journalistikk som fokuserer på grundig research og direkte kontakt med enkeltmenneskene det gjelder. Alle våre journalister har derfor spesialkunnskap fra feltet de rapporterer fra, i tilegg til relevant akademisk fagbakgrunn eller kjennskap til geografisk område.

Som journalister har vi fremdeles et samfunnsoppdrag, og vi vil gjøre vårt beste for at de vi møter får historiene sine frem. Bak hver artikkel finnes det mennesker som bønnfaller dere – samfunnet, redaktørene og leserne – om å bli hørt.

Informasjonen er din, kanskje er du en posisjon til å påvirke?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s